Project

Herinrichting het Hammetje Amersfoort

Het plangebied ’t Hammetje, een gebied net boven het riviertje de Laak in het noorden van Vathorst wordt heringericht.

 

Rond de oevers van de voormalige zandwinplas (voor de aanleg van de A1) en in de noordpunt wordt een groen – recreatief gebied ontwikkeld. In het gebied kan gewandeld, gesport en gespeeld worden, in harmonie met de bestaande natuurwaarden. In het zuidoosten van het gebied wordt een horecavoorziening ontwikkeld en is er ruimte voor een scoutingverenging.

De water gerelateerde werkzaamheden

In opdracht van de gemeente Amersfoort gaan wij de eerste fase van de ontwikkeling uitvoeren. Deze fase bestaat uit alle water gerelateerde werkzaamheden. Onder de water gerelateerde werkzaamheden wordt het volgende verstaan:

 • Noordelijke eiland
  Open graven van het schiereiland aan de noordzijde voor het
  realiseren van doorstroomopeningen.
 • Oostoever
  Oeververbreding voor het realiseren van een wandelpad;
  Verbreding van de oever door geotextiele tubes aangevuld met zand;
 • Zuidoost- en zuidoever
  Ontgraven van puinlaag en herschikking in plas;
  Afdekken van de aanwezige puinlaag met een leeflaag (grond);
  Aanbrengen van stortsteen op talud en waterbodem;
 • Westoever
  Oeververbreding voor het realiseren van een wandelpad;
  Verbreden van de oever door geotextiele tubes aangevuld met zand

Verbreding van de oever – Aanbrengen Geotubes

In de toekomstige situatie is het mogelijk om rond de plas te wandelen. Hiervoor wordt op 2 locaties de oever verbreed. De fundering hiervoor wordt gemaakt van Geotubes. Geotubes zijn langgerekte tubes van goed doorlatend geotextiel, die worden gevuld met zand. Hieroverheen wordt een laag zand aangebracht.

Planning

De werkzaamheden starten in maart 2024 aan de noordkant i.v.m. de sperwer en reigerkolonie. Daarna gaan we verder met de overige delen. Onze werkzaamheden zijn gereed in september 2024. De opening van het hele terrein staat gepland in het najaar van 2025.

Een geslaagde informatieavond over de herinrichting van het gebied

Op 29 februari 2024 organiseerde JP Schilder en de gemeente Amersfoort in informatieavond in Kruispunt Vathorst. Gedurende de avond liepen 60 geïnteresseerden binnen die allemaal persoonlijk hun vragen konden stellen en uitgebreid te woord werden gestaan. Kon u niet aanwezig zijn tijdens de informatiebijeenkomst? Via Presentatie bewonersavond Hammetje kunt u de presentatie teruglezen.

Abonneren op de nieuwsbrief

Wij houden u graag op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden. Hiervoor versturen wij regelmatig een digitale nieuwsbrief. Schrijft daarvoor in door een mailtje te sturen.

Vragen of opmerkingen over de werkzaamheden?

Omgevingsmanager Caroline Schilder, (06-43542776) email caroline@jpschilder.nl, staat u graag te woord.

Meer projecten

Het leveren van kwaliteit, zorg voor milieu, en het voeren van een zorgvuldig beleid op het gebied van veiligheid en gezondheid zijn van essentieel belang.

Het leveren van kwaliteit, zorg voor milieu, en het voeren van een zorgvuldig beleid op het gebied van veiligheid en gezondheid zijn van essentieel belang.

Ons team van vakkundige en gecertificeerde mensen heeft ruime ervaring in het uitvoeren van groot-en kleinschalig baggerwerk, de aanleg van baggerdepots, waterbodemsaneringen, aanleggen van damwanden en oeverconstructies en kent diverse creatieve oplossingen voor hergebruik van baggerspecie.

Dankzij ons eigen uitgebreide machinepark, de innovatieve aanpak en de efficiënte verwerking van baggerspecie zijn wij in staat tegen zeer concurrerend tarief te werken..