Primeur in Nederland: onze nieuwe elektrische zuiger op zijn eerste klus in de Langeraarse Plassen

LANGERAAR - Het is een primeur voor Nederland, zegt het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Voor het eerst in ons land wordt er gebaggerd door een op elektriciteit in plaats van diesel aangedreven vaartuig. Dat gebeurt sinds maandag op de Langeraarse plassen. Hoogheemraad Sjaak Langeslag is erg blij met deze nieuwe manier van werken. ’Fantastisch’, zegt hij.

 

Lees het gehele artikel op Omroep West (https://www.omroepwest.nl/nieuws/4444167/primeur-in-nederland-elektrisch-baggeren-op-de-langeraarse-plassen)

 

Elektrisch baggeren

Een deel van de bagger is verontreinigd en moet worden afgevoerd. Dit deel is verwijderd met een traditionele graafmachine. Die werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Het grootste deel de baggerspecie, circa 375.000 m3, is van goede kwaliteit en kan lokaal verwerkt worden in een baggerdepot. Dit deel van het werk wordt nu elektrisch uitgevoerd met groene stroom. Deze werkzaamheden duren naar verwachting twee jaar. De bagger wordt op deze manier ontgraven zonder uitstoot van stikstof- en CO2. Hoogheemraad Sjaak Langeslag: “Baggeren bevordert de helderheid van het water en verbetert daarmee de omstandigheden voor de flora en fauna in het water. Dat we dit in Langeraar elektrisch kunnen realiseren is natuurlijk fantastisch. Op deze manier kan het waterleven optimaal profiteren en wordt de omgeving niet belast.”